Arditi - италианските "камикадзета" от Първата Световна Война

Arditi или Дръзки е елитно специално подразделение на Кралската италианска армия от Първата Световна Война,определян от противниците им, като възможно най-страшния противник срещу когото можеш да се изправиш.

Формиран през 1917г от полковник Баси, Ардити играят тактическа роля на щурмоваци, нарушаващи противниковата отбрана и отваряща пътя за пехотно настъпление. Първоначално отрядите са били сформирани от доброволни, но по късно командирите са избирали най-подготвените войници, който са ги изпращали на обучение.

Поради спецификата на атака на Ардити, която включва фронтово нападение на нож, придружено с атака с гранати, войниците са подложени на множество тренировки предимно за ръкопашен бой. Екипировката им обикновено е включвала кама за ръкопашен бой и ръчни гранати Thevenot , която не е много мощна но, много шумна и предизвиквала паника в противницте . Въоръжението на някой от войниците включвало също картечници и огнехвъргачки. Интересен факт е, че поради липсата на суровини първите ками на Ардити са направени от излишните щикове на пушка Ветерли. Всеки щик е бил разрязан през средата и оформен под формата на две ками.


 


Коментари

Популярни публикации