Стадионите не са място за либерална политики !


 Футболът и политиката винаги са вървели ръка за ръка още от самото създаване на любимата на милиони хора по света игра, дори са били и причина за воини.

През 1969г избухва 6 дневната „ Футболна война” Между Салвадор и Хондурас . Причината за военния конфликт е квалификационните мачове за световното първенство между футболните отбори на Ел Салвадор и Хондурас.

13 Май 1990г – един съвсем обикновен ден се превръща в кървав ужас на стадион „ Максимир” в Загреб. Фенове на Цървена Звезда водени от Аркан влизат в кървава схватка с феновете на Динамо Загреб и хърватската полиция. Ранени са стотици, а десетки са арестувани. До края на деня сблъсъците са прекратено, но започва началото на една от най-кървавите войни в новата история на Европа!

Днес Европейското първенство е в разгара си и в очакване на най-интересните мачове от заключителните мачове, преди да бъде обявен новият европейски шампион, но политическите провокации на стадионите и извън него започват много преди това. Председателят на Еврокомисията Барозу и неговите комисари казаха, че няма да присъстват на Европейското първенство . Същата позиция зае и френският президент Оланд. Германската канцлерка Меркел, която е известна почитателка на футбола, още не беше решила ще гледа ли мачове или не, но доста наблюдатели в Германия плахо се надяват, че от тези бойкоти ще спечели „каузата на човешките и политически права”.

Сблъсъка между политиците започна още в контролните срещи, последна подготовка преди Европейското. В приятелски мач между Унгария и Ирландия. Когато ирландските футболисти застанаха на едно коляно преди първия съдийски сигнал - действие, превърнало се в традиция и символ на борбата срещу расизма, трибуните на стадион "Жужа Ференц" сериозно освиркаха гостуващия тим. Премиерът на страната Виктор Орбан защити феновете като каза "Когато си гост в дадена държава, трябва да разбереш културата на местните и да не ги провокираш", и добави, че подобни жестове „нямат място в спорта”, визирайки колениченето. "Не можем да тълкуваме този жест по никакъв друг начин. От нашата гледана точка той е неразбираем и е категорична провокация" продължи Орбан. По рано през годината пък Испанската национална телевизия, излъчваща мача на своите срещу Косово (3:1), отказа да изпише с главни букви абревиатурата KOS на гостуващия отбор.На официалната страница на Футболната федерация на Испания, както и нейните профили в социалните мрежи, всичко бе нормално. Но не и в страниците на медии, на телевизията, излъчваща мача и т.н. Там съперникът бе наричан с "отбора", "състава", но не и със "страната". УЕФА бе предупредена, че флагът и химнът на гостите няма да бъдат част от церемонията преди двубоя, а централата реагира остро и се закани дори за изхвърли испанците от световните квалификации. ФИФА също предупреди да не се допуска такова неуважение. Федерацията на Испания обаче не допусна гаф и всичко бе по план - с флаг и химн.

Поредният скандал свързан с футбола и Евро 2020 е от 2 Юли тази година в една от известните галерии в Рим се появи картина на художникът Хари Греб. Творбата е наречена „Изправи се срещу тези който те покоряват” и представлява футболист облечен в официалният екип на Италия, слязъл от платформата си, коленичейки стиснал юмрук вдигнат към небето в знак срещу „расизма” на гърба на екипа е изписано „Постъпвай правилно” девиз който намига палаво към едноименният филм, режисиран от Спайк Лий който се разказва за расовото напрежение в Бруклин, Ню Йорк през 1989г. Картината се появява в галерията малко след отказа на Италия да коленичи преди началото на осминафиналите в мача с Австрия.

В навечерието на мача с Белгия по италианските улици се появиха разлепени афиши на футболист с екипа на Италия възкачил се на пиедестал с надпис „Италия” погледнал към слънцето и изпънал напред ръка напомнящ римският поздрав и надпис „Стойте изправени”

На следващият ден в страницата на „Студентски блок” свързана с организацията CasaPound се появи снимка на двете картини една до друга и информация към нея „Той искаше да постъпим правилно, нали ? Според нас колениченето не е форма на уважение към никого. По добре е да се изправите и да се погледнете!



Коментари

Популярни публикации