Мors Тriumphalis за героизма и саможертвата !


Какво е войната  - войната, като висша ценност било в победата или в поражението, като свещен път за духовна реализация, е достъпът в небесната обител открит за героите, паднали на бойното поле, защото е синоним на "божествения път"; защото воинът винаги се е уподобявал на аскет. През класическата античност той е символизирал mors triumphalis победата чрез смъртта. Какво означава една такава война не знаят вече плашливите либерални "активисти". Те не познават повече воините, те познават само войниците и е достатъчен един малък сблъсък, за да изпаднат те в ужас и да изригнат поток от хуманистична, пацифистка и сантиментална риторика. В тази епоха на разпад всички ценности, на които европейската цивилизация е създала своята империя в света, сега потъва. Типично за този период е обръщането на значенията, при което тъмнината става светлина, грозното става красиво, жестокостта в добродетел, страхливостта в геройство.

Евола и Генон вече изпяха своят бунт срещу съвременният свят, а самият Шпенглер говори за „упадък на Запада” тоест на европейската цивилизация.

Тази цивилизация, гръбнакът на човечеството от хилядолетия, изградена върху мита за героите, изглежда все по често потъва в сценарий, при който героите се заменят или дори се трансформират в тяхната противоположност.  За това трябва да си спомним мита за Еней- героят основоположник! Човек трябва да се върне към корените си, преоткривайки историята си, посланието на предците си и саможертвеният героизъм, за който Доменик Венер споделя в предсмъртното си писмо.

„„ …И аз също предавам тялото си на смъртта, което означава да се боря срещу това, което отричам. Аз съм мъченик, който живее във вас завинаги ! Призовавам Ви към битка, която вече не мога да изживея. Изковете меча си в желязо, защото кръвта ни си заслужава, но оставете зад себе си духовно слабите, които не се събуждат от съня си, оставете страхливците, които прекланят главите си пред враговете си! Така че моите действия трябва да бъдат предупреждение за Вас . Събудете се от съня си и бъдете готови да жертвате това което е най-ценно за Вас. Нека успехът възтържествува, никога не поставяйте под въпрос борбата! Това е за кръвта и отечеството ! Събудете се от вашият здрач и най-накрая бъдете готови да се жертвате! Това е най- доброто, което може да направите за отечеството!!!” 

 


Коментари

Популярни публикации