Последната фаза на ислямският радикализъм - деца самоубийци !


 

Женевската конвенция за защита на детето създадена от Лигата на нациите през 1924г започва със следния кратък и чувствителен текст описващ в няколко изречения цялата декларация:

 

„Дете, което е гладно, трябва да бъде нахранено, на болно дете, трябва да му се предостави лечение.Дете чиито родител е извършил посегателство над него, трябва да му се помогне, а сирачетата и тези отхвърлени от семейството трябва да бъдат подслонени”  
   В развитите страни съществуват десетки организации за закрила на детето и подпомагането им, едни създадени с чиста съвест, други използват децата за лично облагодетелстване или за пропаганда на своята либерална политика, но и при двата случая децата получават сигурност и закрила. За жалост в страните от трития свят бедността, гражданските войни и борбата за власт между племената са довели народите до нищета. Липсата на адекватно образование, минималните доходи, та дори и религиозните възгледи са обрекли на смърт милиони деца, който растат  в глад, бездомност, беднота и неграмотност, не ценят живота си, защото не виждат бъдеще за мечтите си, за тях мъченичеството се е превърнало в амбиция.Това са ключови фактори обричайки тези деца да търсят стойността на смъртта и още от люлката да бъдат пехотинци. Има стотици примери за деца войници по света. Те се използват като самоубийци, бойци и пехотинци. Тяхната невинност се разбива и злоупотребява с политическо насилие особено за религиозния джихадизъм. Децата, обучени от джихадистите, се използват за убиване и клане на „неверници” от десетки терористични групировки като Ал Кайда, Талибаните, ИДИЛ, Хамас и много други.

„Ще направя тялото си на бомба, която ще взриви плътта на ционистите, синовете на прасета и маймуни. Ще разкъсам телата им на малки парченца и ще им причиня повече болка, от колкото те някога ще знаят !!! 
(Възгласи на палестинско дете атентатор – самоубиец преди да се взриви пред полицейски участък на израелската полиция през 2013г)

Според различни организации децата са по милитаризирани от жените.Докладите сочат че близо 300 000 деца, момчета и момичета на възраст под 18години в момента служат като бойци по целият свят, като участват в почти 75% от световните конфликти в момента, а 80% от тези деца са под 15-годишна възраст.
   Противно на очакванията, много малък процент от децата набирани  за терористи са отвлечени насила от семействата им или взети от улиците без тяхното съгласие. Всяка терористична организация или групировка има своите методи за набиране на деца-войници и не всяко дете автоматично е включено в списъците им. Бездомните, сираците или децата живеещи в пълна нищета са най-уязвими за вербуване. Всички използват един и същ метод, уповават се на религиозната мотивация, която е особено силна при набирането на деца за джихад. В силно религиозните ислямски държави, още от ранна възраст на децата е втълпена идеята за задгробния живот, където е позволено всичко грешно на земята и още в ранна възраст те мечтаят за тази награда след смъртта си за това, че са мъченици. Използването на откъси от Корана, в които се твърди, че един шахид или мъченик веднага ще му бъдат простени всички грехове и той ще бъде женен за 72 красиви девици в рая е най-добрата и използвана схема на вербуване на деца, изстрадали и живеещи в мизерия. За тях това е единствената възможност те да получат по добър живот.
   Терористичните организации насочват огромен капацитет и средства за вербуване, като в социалните мрежи и по улиците са изградили едни добре организирани мрежи от психолози и добре обучени кадри който могат да повлияят на психиката не само на дете, но и на голям човек. Така например в Шри Ланка „Тигри за освобождение на Тамил Илам” (LTTE) поддържат сложна компютърна база данни за населението и социалният им статус за да насочват усилията си за набиране на деца-войници. Други организации имат политика, че всяко семейство в областта която контролират трябва да осигури пари или военен кадър на групата. Въпреки традиционните методи за набиране на деца-терористи, всяка една организация си има специални методи с който ще ви запозная по надолу.


Боко Харам
Групата Боко Харам е свързана с Ал Кайда и е наела и използвала в нейните редици най-много деца като войници. Тук е мястото да отбележим, че не всички деца в редиците на терористите се използват като самоубийци или войници. Процесът на „набиране” на Боко Харам е доста различен от всички останали в региона и е може би един от най-либералните, ако изобщо може да бъде наречен по този начин. Подготвени за това хора, в повечето случаи лекари или учители симпатизиращи или работещи за групировката посещават местни жители който имат повече от едно дете в домовете им и ги молят да предоставят поне едното на организацията. Ако откажат, родителите се задължават да „спонсорират” организацията според възможностите си; финансова, като предоставят дома си на членове на организацията или с хранителни и/или други продукти. Ако в семейството някой от родителите е лекар или учител то той се задължава да започне да упражнява своята професия безвъзмездно, а ако семейството няма какво да предложи, то бащата може да се размени и да отиде като войник вместо детето си.
ООН съобщава че от януари 2013г до март 2019г нигерийските въоръжени сили задържат над 3600 деца-включилетно 1617 момичета за подозрение в участване и подпомагане на въоръжени групи на Боко Харам. Само през 2017г са задържани почти 1900 деца като участници в терористичната организация.


Талибани
Талибаните, разположени в Афганистан и Пакистан, също са вербували хиляди непълнолетни деца с цел превръщането им в атентатори-самоубийци. В някой доклади се посочва че групата има близо 50 000 вербувани деца в списъци на „чакащи за мъченици” За разлика от Боко Харам, Талибаните плащат хиляди долари на семействата на тези деца, за да могат да бъдат използвани за тази „свята цел”. Талибаните са превърнали тероризма в индустрия, като са развили мрежа от тренировъчни лагери за добре подготвени деца-терористи, който са достъпни за продажба предимно в Пакистан, където има и множество инциденти с атентатори-самоубийци. Според пакистанското крило за разследване
„Всеки може да си купи дете-атентатор за 15 000 щатски долара от района град Вана” 
който е извън директната юрисдикция на правителството и смятан за зимен център на Талибаните. През 2013г вестник „Down” ( Пакистански вестник издаван в Англия) пише:
„На 13 март 2013г. полицията в град Квета обяви ареста на 11 деца, за който се твърди, че са участвали в поредица от бомбени атаки. Възрастта на заподозрените варира от 11 до 18 години и всички те произхождат от бедни семейства. Полицията твърди, че децата са отговорни за повече от една дузина бомбени атентати и че терористите им плащат между 2000 до 5000 рупии (19 до 47 щатски долара) за бомбардировка”

В Афганистан командирът на северният алианс заявява че младежите са едни от най-добрите войници срещу който се е изправял. В доклад той казва;
„Моето подразделение се сражава срещу армия която бе изградена в по голямата си част от деца. Много е трудно да се изправиш срещу такава армия и да стреляш срещу невръстни 14-16 годишни деца. Тя бяха много добре подготвени както физически така и психически. Заловихме 15 годишен младеж, който можеше от 500 метра да уцели мъж в главата с АК-47”



ИДИЛ – Ислямска Държава в Ирак и Ливан
Ислямска държава е известна с това, че набира деца и ги използва за екзекуции на „неверниците” чрез разстрел или обезглавяване.
Ислямска държава е организацията, която има най-развитата мрежа за вербуване на членове, разпространена в целият всят. Стотици ислямисти ежедневно заливат с пропаганда социалните мрежи, създават тайни чатове и групи където да проповядват своите възгледи на група от хора а понякога и цели малки общества. Благодарение на пропагандната си политика хиляди млади хора от цял свят се присъединиха към ИДИЛ в голяма част от европейските страни. Пропагандната машина на ислямска държава действа толкова прецизно че тези млади хора могат да разпознаят дори техните родители като „врагове на исляма” тъй като не следват тяхната идеологията. Стратегията на ИДИЛ е децата да бъдат подготвени за следващи поколения бойци за терористичните групи и те са ценен ресурс за тях. Пропагандните видеоклипове на ИДИЛ показват как децата преминават през строга физическа подготовка и с тях работят едни от най-добрите военни инструктори на организацията. Една учителка по психология която е била в плен, споделя пред новинарски издания, че основната и роля в организацията е да подготвя момичета под 10 годишна възраст за самоубийствени атаки.
Ръководителят на ЕС за борба с тероризма предупреди, че 45 000 деца, са родени в семейства симпатизиращи или участващи в организацията ИДИЛ извън Ирак и Сирия, като се превръщат в заплата за Европа и останалата част от света.

 

ХАМАС
Хамас насърчава палестинските деца да бъдат джихадисти, като използва пропаганда насочена срещу Израел. Използвайки политическото си положение, те насаждат омраза към Израел, като окупатор и враг на исляма. За разлика от другите терористични организации, в Палестина за радикализирането на децата още в ранна възраст голяма роля играят и техните родители. Израел е най-големият враг, тиранин и окупатор за палестинците и още от раждането на децата си ги закърмят с тази омраза. Няма по силна пропаганда от тази която изповядват родителите, а именно радикалният ислям, който ти обещава рая, ако убиваш враговете си и омразата на целият ти народ срещу евреите.  Идеите на Хамас сами привличат децата, а за родителите на някой от тях това дори е чест. Тези деца преминават седмици на обучение по хвърляне на ръчни гранати и самоделни бомби и много тежки и натоварващи тренировки по ръкопашен бой. Всяка година Хамас провежда летни военни лагери за деца и юноши от ивицата Газа. Децата биват обучавани как да стрелят основно с малокалибрени оръжия,използването на хладно оръжие и подготовка за стрелба с минохвъргачни и РПГ. Всички деца в лагерите на Хамас минават и през обучение за направата на самоделни бомби и запалителни такива с който да нанасят щети на израелската армия на полеви условия. Въпреки че децата са особено ценни за Хамас, тъй като те могат да проникнат до целта по лесно от възрастните, разходите за обучение на палестински деца войници са най-ниски в сравнение с другите терористични организации който наливат милиони щатски долари в пропаганда и подготовка на деца. Експерти отбелязват, че общите разходи за подготовка на едно дете за терористична атака са около 150 щатски долара, като най-скъпата част често са автобусите и горивото, за да транспортират децата до подготвителните военни лагери. Тези минимални разходи за терористичната организация дават възможност много голям брой деца да преминат военна подготовка, като ги прави най-евтините деца-самоубийци който са в състояние да ранят или убият в радиус от 25-50 метра. В Палестина има и много други организации който също вербуват деца за своите цели. Деца-самоубийци са извършвали терористични актове срещу Израел а отговорност за тях са поемали Бригадите на мъчениците Ал-Акса, Фатах, която е официалната партия на палестинските власти, Бригадите на Абу Али Мустафа известни като Народен Фронт за Освобождение на Палестина, Бригада Ал-Кудс Ислямски Джихад за Палестина и Бригади Ал-Насър Салах ал-Дин.

„Децата дават най-доброто от себе си и са най-смели. Не ги пренебрегвайте. Те могат да се бият повече от нас възрастните. За тях е трудно да осъзнаят смисъла на живота и те просто се бият до смърт”
                                                                                Чарлз Тейлър – Бивш президент на Либерия и командир на либерийската милиция осъден за военни престъпления от трибунала в Хага през 2012г.

   Днес Европа отново е изправена пред мигрантска криза. На прага и са десетки хиляди млади ислямисти, майки с деца, деца вербувани от терористи, младежи преминали през военните лагери на ИДИЛ, Талибаните и десетки други терористични организации, чакащи своят час за да изпълнят „заветната цел”. Либералната политика на Германия отвори вратите и като че ли сега няма кой да ги затвори. Този процес изглежда необратим, въпреки че държави като Полша и Унгария усетиха заплахата още в зародиш, но закърнялото мегаполисно общество сякаш свикна да живее в свят на мултикултурализъм без да си дава сметка от заплахата, която го грози и много бързо забрави или не иска да си спомни, че само преди няколко века Европа отново се бе самозабравила и бе на крачка от безславна смърт. Битки като тази при Лепанто и Виена успяха да спрат порива на османците, а велики личности като принц Ойген, Ян Собиески и Скандеберг успяха да я спасят от ислямизация!!!






Коментари

Популярни публикации